Spakenburg Paling BV Haringweg 10 3751 BH Spakenburg The Netherlands telefoon 033 - 29 88 746

Consumptie van paling over de wereld

In alle landen waar palingen voorkomen worden ze ook gegeten. In Japan is het traditionele Kabayaki een gerecht dat tijdens de hete zomer veel gegeten wordt. De Japanse overlevering zegt dat Kabayaki goed is voor de energie huishouding in het lichaam van de mens tijdens extreme hitte in de zomer. De dag van de Os volgens de Aziatische kalender is een belangrijke dag dat Japanners paling eten.
In Japan eet men niet alleen het vlees van de paling ook worden ook de levers van de paling gegeten een heldere soep met de naam Kimosui. Welke volgens overlevering heel goed zou zijn voor de ogen. Wetenschappers denken dat het hoge vitamine A gehalte in de palinglevers daaraan bijdraagt.
De Japanse keuken kent ongeveer 14 gerechten die met paling gemaakt worden.
 
 
Kabayaki aan de kant van de weg in Japan


Ook in Noord - Amerika waren stammen indianen die aan paling bijzondere krachten toeschreven. Door het eten van paling zou men sterk en onoverwinnelijk worden. Er is in Amerika nog steeds een Eel-clan, een stam oorspronkelijke bewoners die de paling zeer nauw aan het hart draagt.
 
Paling in het groen in België een geliefd gerecht

In Europa werd paling al voor de middeleeuwen gegeten. Elk land in Europa heeft zo haar eigen gebruiken en gewoonten. At men vroeger in zuidelijk Europa veelal kleine gefrituurde glasaaltjes, deze gewoonte is door de torenhoge prijzen vervangen door immitatie-glasaal, gemaakt van eiwit en witvisfilet, te eten.

In België is 'paling in het groen' een landelijk bekend product, hierbij worden palingen ontdaan van ingewanden, kop en huid en vervolgens gekookt in een melange van kruiden. In noordelijk Europa eet men paling veelal gerookt, waarbij er per land grote verschillen zijn in de grootte van de palingen die men eet. In Scandinavië, vooral Denemarken is het gerecht 'Stægt ål' een veel gegeten gerecht, hierbij wordt de paling gebakken. Ook een gerecht als 'røget ål med røræg' is een veel gegeten variant, hierbij eet men gerookte paling(filet) met roergebakken ei. In Nederland eet men paling op allerlei manieren: gestoofd, gebakken en gerookt. Reeds vroeger was paling een delicatesse en absoluut geen volksvoedsel. Paling eten is altijd een kostbare zaak geweest nog steeds geldt paling als een echte delicatesse.

Dat de consument kan beter zijn paling kopen bij een visspecialist heeft de consumentenbond in 2004 aangetoond. Paling bij de supermarkt wordt volgespoten met water en eiwitten om de prijs kunstmatig laag te krijgen. Bij de betere visspecialist is alleen traditioneel gerookte paling zonder toevoegingen verkrijgbaar.

Dat paling ook nog gezond is hebben voedingswetenschappers ontdekt. Vette vis, zoals paling, heeft een gunstig effect op hersenen, hart en bloedvaten. Dit effect wordt vooral toegeschreven aan de Omega-3 vetzuren EPA en DHA. De onverzadigde vetzuren werken zelfs cholesterolverlagend. De Gezondheidsraad en het Voedingscentrum adviseren dan ook één of twee keer per week vis te eten waarvan tenminste één keer vette vis. Zo kan lekker ook gezond zijn.