Spakenburg Paling BV Haringweg 10 3751 BH Spakenburg The Netherlands telefoon 033 - 29 88 746

Problemen in een palingleven

 

Tijdens zijn leven komt een paling veel problemen tegen. Denk hierbij aan (over)bevissing door de mens, predatie (op gegeten worden) door bijvoorbeeld de aalscholver, vervuiling van zijn leefgebied door allerlei stoffen, ziekten die soms meekomen met ingevoerde tropische (aquarium) vissen en parasieten.

Ook de huwelijksreis is niet zonder gevaren onderweg komen ze veel hindernissen tegen, sluizen en afgesloten gebieden die geen verbinding hebben met de zoute zee. Nog erger wordt het als een paling terecht komt in een waterkrachtcentrale, die steeds meer gebruikt worden om groene stroom op te wekken. Nederland had vroeger gemalen met grote schepraderen die er voor zorgden dat wij allen droge voeten houden. Tegenwoordig zijn dat moderne hoog rendement gemalen waar water door grote sneldraaiende pompen gaat. Die gemalen en de waterkrachtcentrales vermalen ze de volwassenpaling als deze erin zwemmen en zo komt er dan een einde aan een lang palingleven en aan een huwelijksreis. Palingen moeten dus veel hindernissen overwinnen tijdens hun reis naar de Sargassozee. Eenmaal daar aangekomen kan de paling zich voortplanten en is er een nieuwe generatie waar alles weer voor begint.
http://www.goettinger-tageblatt.de/var/storage/images/gt-et/nachrichten/goettingen/uebersicht/angler-fordern-fangverbot-fuer-glasaal/4310156-1-ger-DE/Angler-fordern-Fangverbot-fuer-Glasaal_ArtikelQuerKlein.jpg