Spakenburg Paling BV Haringweg 10 3751 BH Spakenburg The Netherlands telefoon 033 - 29 88 746

 

Een bijzonder exclusief paling hoogstandje. Een terrine met Zalmkaviaardressing. Goed voor 4 personen.

 

Ingrediënten

1 X 250 g gefileerde vers gerookte paling van paling.nl en nog eens

1 X 175 g gefileerde vers gerookte paling van paling.nl

5 dl. melk

5 bl. gelatine

3 el spinazie puree

2.5 dl. room

2 winterwortelen.

 

Voor de dressing:

1 tl. Mosterd

1 el walnootolie

1 el sojaolie

1 el zijn

1 el water

peper, zout

1 el. Zalmkaviaar

 

Voor de garnering:

1 tomaat

enkele takjes kervel

 

Bereidingswijze

Snijd de twee winterwortelen overlangs in 2 mm dunne plakken (dit lukt het beste met een snijmachine). Blancheer de plakken in ruim water met zout en laat ze dan afkoelen in ijswater. Laat de plakken op een doek goed droog worden en bekleed er dan een terrine mee. Laat de plakken ruim overhangen zodat u na het vullen de terrine ermee kunt afdekken.

Breng de melk met 250 gr. palingfilet aan de kook. Laat dit een poosje trekken en draai er dan in de keukenmachine een fijne puree van.

Week de gelatineblaadjes in koud water en roer deze tezamen met de spinaziepuree door de nog warme palingpuree. Laat de puree afkoelen. Klop de slagroom halfstijf en spatel deze door de afgekoelde palingmassa.

Snijd de 175 gr. palingfilet in de lengte in reepjes met een breedte van 5 - 7 mm. Giet een laagje van de palingmousse in de terrine. Leg hierop 5 reepjes palingfilet in de lengte naast elkaar en giet hier weer een laagje mousse over. Herhaal deze handeling totdat de terrine geheel gevuld is en dek hem nu af met de overlappende wortelplakken. Zet de terrine een paar uur in de koelkast om op te stijven.

Doe alle ingrediënten voor de dressing (behalve de kaviaar) in een kom en roer dit (liefst met een staafmixer) goed door elkaar. Roer er dan voorzichtig de zalmkaviaar door.

Ontvel de tomaat, snijd hem in vieren, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.

 

Presentatie:
Snijd de terrine in gelijkmatige plakken. Leg de in het midden van het bord, schep er wat dressing naast en garneer het geheel met een lepel tomatenblokjes en een fraai takje kervel.